Ervaringen van een levensreiziger

Verraad, veiligheid, vergeving en vertellen

Deze vier thema’s uit mijn leven zijn samengekomen in een ervaring waarmee en waardoor ik heb kunnen groeien en transformeren. In dit stuk vertel ik hoe dit voor mij heeft gewerkt en wat het me heeft gebracht. Interesse? Pak er een kop thee bij en ga er voor zitten, maar liefst 953 woorden, geen tekens. Delen mag.

Hoe het begon, oftewel de aanleiding

Ter voorgrond info: ik kwam erachter dat ik niet was opgenomen in een appgroep. Ik voelde me buitengesloten wat extra hard aankwam omdat ik dacht in een veilige omgeving te zijn. Voor ik ging slapen vroeg ik om inzicht en ik droomde.

De droom over verraad

In mijn droom was ik op weg naar een bijeenkomst waarvoor ik was uitgenodigd. Het was donker op straat, geen verlichting, met mijn fiets kwam ik aan bij de locatie: een donkere schuur. Ik ging naar binnen, door de schuur naar de volgende ruimte, fiets neergezet en door weer een deur naar een kamer of stal. Ook die was donker maar wel een tafel, met daarop een olielamp en geld, daaromheen mensen. Ik sta dicht bij de muur, buiten de lichtcirkel en ineens is daar een hand op mijn keel. Zwaar drukkend om me of te laten stikken of te beletten om te spreken. Ik schiet half wakker in mijn droom, de hand voel ik nog, en realiseer me meteen: dit is waarom ik zo geraakt was, waarom ik me verraden en buitengesloten voelde.

Wat veiligheid voor mij is

Een veilige omgeving is voor mij: ik kan me als persoon uitdrukken en gedragen hoe het voor mij voelt of is op dat moment en ik mag er op vertrouwen dat in deze omgeving een onderscheid wordt gemaakt tussen het gedrag wat iemand laat zien en de persoon die iemand is. In gewoon Nederlands: je hoofd wordt er niet afgehakt om wat je zegt of hoe je doet. Ik ben niet in een veilige omgeving opgegroeid, dat had ik me al gerealiseerd door nu wel veiligheid te ervaren.

Veiligheid in jezelf ervaren

Het gekke is dat ik veiligheid in mezelf vond door mijn emoties te ervaren, door ze er te laten zijn met alles erop en eraan. Door te weten dat het niet de bedoeling is om vanuit die emoties te gaan handelen. En ook door mezelf de tijd geven om alles uit te laten razen, door om heling, inzichten en hulp te vragen. En die kwam vervolgens ook. Ik ben bij en met mezelf gebleven, ik ben mezelf trouw gebleven. Dat is veiligheid in jezelf.

Vergeving

En dan vergeving, ook dat was al een thema in mijn leven. Theoretisch wist ik hoe het werkt: je doet het niet voor de ander, je doet het voor je zelf. Het is een manier van loslaten waarmee je het verleden het verleden laat zijn. Wat gebeurd is, is gebeurd, daar kan niets aan veranderd worden. Wat je wel kunt veranderen is hoe je er tegenaan kijkt. Wat neem je er van mee? Hoe laat je het invloed hebben op je leven vandaag, nu? Dat is de theorie, in de praktijk was ik nog niet zo ver.

Belangrijk Persoon + Onrecht

Ik wist al dat ik de neiging had om vast te houden aan ‘onrecht’ wat me was aangedaan. Zodra ik een vlaggetje bij een onrecht-gebeurtenis kon plakken en zeker wanneer dat was bij een persoon die belangrijk voor me is, nou, dan reserveerde ik extra geheugenopslag in mijn systeem. Het werd een setje: Belangrijke Persoon + Onrecht. Tja, en dan? Ik bleef dat met me meeslepen en wilde duidelijk maken dat mij onrecht was aangedaan, wilde daar begrip voor krijgen. Liefst van die ‘BP’. En dat werd een vicieuze cirkel. Mijn onrechtvlaggetje werd regelmatig een zaklamp waarmee ik het licht liet schijnen op wat er gebeurde in mijn leven. En uiteraard had ik regelmatig beet. Want zo gaat het: wat je aandacht geeft groeit. En mijn geweldig analytische geest zag dan onmiddellijk nog andere voorbeelden die helemaal thuishoren in hetzelfde rijtje… Zie je wel, het is een patroon, nog meer onrecht…. Dit moeten ‘ze’ (=BP’s) weten. Ach ja, je ziet het pas als je het doorhebt.

Vergeving leidt tot: transformatie

Vanuit het diepst van mijn hart kan ik de BP’s in mijn leven vergeven voor dat wat ik als onrecht ervaren heb. In plaats van te blijven zitten met wrok gevoelens kan ik oprecht dankbaar zijn voor de les die ik heb geleerd en de inzichten die het me heeft gebracht. Daarmee ervaar ik veiligheid in mezelf: ik koppel mijn ervaringen en de emoties daarbij, los van de persoon die ik ben. Ik ben niet mijn ervaringen en mijn emoties, dat zijn verhalen die we onszelf vertellen. Ik ben zoveel meer. Vergeving leidt tot transformatie omdat het negatieve energie omzet en verhoogt naar een niveau waar het heelheid uitdrukt. Loslaten van schuld en wrok gevoelens bevrijdt en laat me heelheid in mezelf ervaren. Een mooie toevoeging aan mijn schatkist van ervaringen als levensreiziger. Daar horen de pijnlijke ervaringen vooral ook gewoon bij. 

Tenslotte: Vertel

Nog even terug naar de droom met die hand op mijn keel. Het me uitspreken is ook al lang een thema in mijn leven. Op de dag dat ik me buitengesloten voelde en de dag na de droom was mijn keel een groot pijnlijk brok. ‘Er is mij vaak het spreken belemmerd geweest’ schreef ik in mijn dagboek. En dat heeft geleid tot blokkades waardoor het niet stroomde in mij. Ook hier heb ik hulp en heling bij gevraagd. De blokkade is weg. Ik kan dat letterlijk voelen. En met dit blog eer ik mezelf, eer ik mijn menszijn, in al mijn pracht en met al mijn butsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *