ANTONIA

Naam bij geboorte

Van mijn ouders heb ik bij mijn geboorte de naam Antonia gekregen. Voor het gemak en dagelijks gebruik werd die naam ingekort tot Anita en dat werd in de praktijk Nita of, op zijn Brabants,  (on)’s Niet. En zo horen we onze naam: door de stem van een ander persoon, buiten onszelf.

De stem van mijn hart

In mijzelf zit mijn fluisterstem. Ik ken mijn fluisterstem als een diep, innerlijk weten. Ik hoor mijn fluisterstem niet met mijn oren, hoofd of mijn denken maar met mijn hart.  In het horen van mijn fluisterstem, mijn innerlijk weten, besef ik dat ik mijn geboortenaam weer wil gaan dragen.

Antonia

Ik zeg Antonia tegen mezelf en hoor de melodie. Deze naam is zangerig, klinkt zachter en eindigt in ‘ja’. En dat is wat ik verlang: ‘ja’ zeggen tegen mezelf en het leven. Ik zie Antonia  ….. terwijl ze een zwierende rok of jurk aan heeft, pollepel in de hand om te roeren …. microfoon …… lach en uitnodiging op haar gezicht……. lange haren …. druk babbelend….. lijkt alsof er geen speld tussen te krijgen is…… niet zo ……..  wil weten hoe het met je is….. voelt waar je mee zit ……..  last verlichten….. om wat lucht in je hoofd te krijgen…. gezicht te laten ontspannen….. haar zon in je hart te laten schijnen ……  sluier van gedachten, overtuigingen los te weken….. te laten oplossen….. in de keuken bij haar … rust uit…… in deze weldaad….. de energie van haar woorden…. eigen antwoorden….. houvast wat even kwijt was……. met een lach op het gezicht.

Dit is wat ik zie en voel bij Antonia, het is er (nog niet) helemaal. Dat is een kwestie van tijd, het komt, zal zijn.  En ook dat weet ik van mijn fluisterstem….. de stem van mijn hart.

Ervaringen van een levensreiziger

Verraad, veiligheid, vergeving en vertellen

Deze vier thema’s uit mijn leven zijn samengekomen in een ervaring waarmee en waardoor ik heb kunnen groeien en transformeren. In dit stuk vertel ik hoe dit voor mij heeft gewerkt en wat het me heeft gebracht. Interesse? Pak er een kop thee bij en ga er voor zitten, maar liefst 953 woorden, geen tekens. Delen mag.

Hoe het begon, oftewel de aanleiding

Ter voorgrond info: ik kwam erachter dat ik niet was opgenomen in een appgroep. Ik voelde me buitengesloten wat extra hard aankwam omdat ik dacht in een veilige omgeving te zijn. Voor ik ging slapen vroeg ik om inzicht en ik droomde.

De droom over verraad

In mijn droom was ik op weg naar een bijeenkomst waarvoor ik was uitgenodigd. Het was donker op straat, geen verlichting, met mijn fiets kwam ik aan bij de locatie: een donkere schuur. Ik ging naar binnen, door de schuur naar de volgende ruimte, fiets neergezet en door weer een deur naar een kamer of stal. Ook die was donker maar wel een tafel, met daarop een olielamp en geld, daaromheen mensen. Ik sta dicht bij de muur, buiten de lichtcirkel en ineens is daar een hand op mijn keel. Zwaar drukkend om me of te laten stikken of te beletten om te spreken. Ik schiet half wakker in mijn droom, de hand voel ik nog, en realiseer me meteen: dit is waarom ik zo geraakt was, waarom ik me verraden en buitengesloten voelde.

Wat veiligheid voor mij is

Een veilige omgeving is voor mij: ik kan me als persoon uitdrukken en gedragen hoe het voor mij voelt of is op dat moment en ik mag er op vertrouwen dat in deze omgeving een onderscheid wordt gemaakt tussen het gedrag wat iemand laat zien en de persoon die iemand is. In gewoon Nederlands: je hoofd wordt er niet afgehakt om wat je zegt of hoe je doet. Ik ben niet in een veilige omgeving opgegroeid, dat had ik me al gerealiseerd door nu wel veiligheid te ervaren.

Veiligheid in jezelf ervaren

Het gekke is dat ik veiligheid in mezelf vond door mijn emoties te ervaren, door ze er te laten zijn met alles erop en eraan. Door te weten dat het niet de bedoeling is om vanuit die emoties te gaan handelen. En ook door mezelf de tijd geven om alles uit te laten razen, door om heling, inzichten en hulp te vragen. En die kwam vervolgens ook. Ik ben bij en met mezelf gebleven, ik ben mezelf trouw gebleven. Dat is veiligheid in jezelf.

Vergeving

En dan vergeving, ook dat was al een thema in mijn leven. Theoretisch wist ik hoe het werkt: je doet het niet voor de ander, je doet het voor je zelf. Het is een manier van loslaten waarmee je het verleden het verleden laat zijn. Wat gebeurd is, is gebeurd, daar kan niets aan veranderd worden. Wat je wel kunt veranderen is hoe je er tegenaan kijkt. Wat neem je er van mee? Hoe laat je het invloed hebben op je leven vandaag, nu? Dat is de theorie, in de praktijk was ik nog niet zo ver.

Belangrijk Persoon + Onrecht

Ik wist al dat ik de neiging had om vast te houden aan ‘onrecht’ wat me was aangedaan. Zodra ik een vlaggetje bij een onrecht-gebeurtenis kon plakken en zeker wanneer dat was bij een persoon die belangrijk voor me is, nou, dan reserveerde ik extra geheugenopslag in mijn systeem. Het werd een setje: Belangrijke Persoon + Onrecht. Tja, en dan? Ik bleef dat met me meeslepen en wilde duidelijk maken dat mij onrecht was aangedaan, wilde daar begrip voor krijgen. Liefst van die ‘BP’. En dat werd een vicieuze cirkel. Mijn onrechtvlaggetje werd regelmatig een zaklamp waarmee ik het licht liet schijnen op wat er gebeurde in mijn leven. En uiteraard had ik regelmatig beet. Want zo gaat het: wat je aandacht geeft groeit. En mijn geweldig analytische geest zag dan onmiddellijk nog andere voorbeelden die helemaal thuishoren in hetzelfde rijtje… Zie je wel, het is een patroon, nog meer onrecht…. Dit moeten ‘ze’ (=BP’s) weten. Ach ja, je ziet het pas als je het doorhebt.

Vergeving leidt tot: transformatie

Vanuit het diepst van mijn hart kan ik de BP’s in mijn leven vergeven voor dat wat ik als onrecht ervaren heb. In plaats van te blijven zitten met wrok gevoelens kan ik oprecht dankbaar zijn voor de les die ik heb geleerd en de inzichten die het me heeft gebracht. Daarmee ervaar ik veiligheid in mezelf: ik koppel mijn ervaringen en de emoties daarbij, los van de persoon die ik ben. Ik ben niet mijn ervaringen en mijn emoties, dat zijn verhalen die we onszelf vertellen. Ik ben zoveel meer. Vergeving leidt tot transformatie omdat het negatieve energie omzet en verhoogt naar een niveau waar het heelheid uitdrukt. Loslaten van schuld en wrok gevoelens bevrijdt en laat me heelheid in mezelf ervaren. Een mooie toevoeging aan mijn schatkist van ervaringen als levensreiziger. Daar horen de pijnlijke ervaringen vooral ook gewoon bij. 

Tenslotte: Vertel

Nog even terug naar de droom met die hand op mijn keel. Het me uitspreken is ook al lang een thema in mijn leven. Op de dag dat ik me buitengesloten voelde en de dag na de droom was mijn keel een groot pijnlijk brok. ‘Er is mij vaak het spreken belemmerd geweest’ schreef ik in mijn dagboek. En dat heeft geleid tot blokkades waardoor het niet stroomde in mij. Ook hier heb ik hulp en heling bij gevraagd. De blokkade is weg. Ik kan dat letterlijk voelen. En met dit blog eer ik mezelf, eer ik mijn menszijn, in al mijn pracht en met al mijn butsen.

Werken met wegwijzers op levensreizen

Locatie: De Sprong, Tournooiveld 10, te Geldrop

Data: 5,12,19 en 26 maart 2020
Tijd: 20:00 – 22:00 uur; de deur gaat open om 19.30 uur
Kosten: €80,00 + €10,00 voor het doe-boek

Hoe leer je leven vanuit je hart? Wat is de bedoeling voor mij, voor mijn leven? Klopt het wel waar ik mee bezig ben? Zit ik op de juiste plek? Hoe kom ik daar achter en hoe maak ik keuzes?

Het maken van keuzes in je leven valt niet altijd mee. Voel je wel ergens dat er iets niet klopt maar kun je er de vinger niet op leggen? Of denk je dat het allemaal ok is maar zou je graag bevestiging zien?  In deze cursus krijg je handvatten om de wegwijzers te zien die zich in jouw leven voordoen. Je leert ze herkennen en er mee werken en je begrijpt hoe het past bij jou en jouw systeem.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we aan de slag met vier thema’s.  Dat gebeurt in wisselende volgorde en aan de hand van een praktisch ‘doe-boek’. Aan het eind van de cursus heb je jouw persoonlijke reisgids samen gesteld waarmee je de magie hebt uitgenodigd om, samen met jou, je persoonlijke pad, te gaan lopen. De thema’s waaromheen deze cursus is opgebouwd:

  • Het wat: een aantal wegwijzers wordt verder toegelicht en uitgediept.
  • Het hoe: aan de hand van oefeningen, theorie en uitleg leer je werken met de wegwijzers in jouw leven.
  • Voor wie: ieder mens is uniek, je zelfkennis wordt verder uitgediept en er worden nieuwe verbanden gelegd.
  • Het waarom: jou, als uniek mens, nog beter tot zijn/haar recht laten komen.

Wanneer je je aanmeldt voor 21 februari 2020 krijg je een gratis poster van 30×45, met keuze uit: ‘woorden’, ‘tijd’ en ‘voorbij’. Zie onder ‘posters’. Voor aanmelding ga naar https://www.desprong-geldrop.nl/

Wegwijzers op levensreizen

Door: Anita de Groot

Datum: 19 februari 2020
Tijd: 20:00 – 22:00 uur; de deur gaat open om 19.30 uur
Entree: €10,00
Locatie: De Sprong, Tournooiveld 10, te Geldrop


Wij mensen worden geholpen bij het lopen van ons persoonlijke pad, er is meer…… En toch is het maken van keuzes soms zo lastig. Soms is ons leven een zoektocht, soms zijn we in flow. Zou dat te maken kunnen hebben met hoe we ons pad lopen? Vanuit het hoofd of vanuit het hart?

In deze lezing neemt Anita jullie mee op deze tocht naar antwoorden aan de hand van diverse voorbeelden o.a. uit haar persoonlijke leven. Haar verhaal gaat over zingeving en hoe wegwijzers ons kunnen helpen bij het maken van keuzes.   

Deze lezing is tevens een introductie voor de korte cursus ‘De kunst van het werken met wegwijzers’ welke start op 5 maart. Voor aanmelding ga naar https://www.desprong-geldrop.nl/

Wegwijzers op levensreizen

ausangate
Ausangate, Peru

Door: Anita de Groot

Datum: 22 september
Tijd: 14.00 – 16.00 uur; de deur gaat open om 13.30 uur
Entree: €5,00
​Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en drankje

We lopen allemaal ons persoonlijke pad, soms is het een zoektocht, soms zijn we in flow. Hoe vinden we de balans tussen zoeken naar de zin van ons leven, een doel, naar zingeving en het zijn in het nu. Wanneer moet ik persoonlijk actie ondernemen en wanneer kan ik het aan het universum overlaten?  Hoe krijg je de kunst van het lezen van je wegwijzers onder de knie? voor meer informatie en inschrijven